RE: Llei d'Educació de Catalunya


Benvolguts,

El passat 3 de desembre del 2007 m'adreçava amb un correu al nostre Conseller d'Educació, l'Honorable Sr. Ernest Maragall, tot per intervenir en el debat sobre el futur del nostre país mitjançant la LEC (Llei d'Educació de Catalunya). En aquest em@il li vaig fer referència de l'article que vaig escriure sobre la LEC al mes de desembre, i li demanava que si us plau calma i seny.

Amb sinceritat us he de dir que mai vaig pensar que me'l respongués, però així ha estat, cosa que demostra que encara a la política hi ha seriositat i alguns s'escolten la veu del poble.

Vull agrair-li al nostre Conseller la seva implicació i la seva resposta, la qual em va deixar bocabadat. En el seu escrit trobo coherència i credibilitat, i sobretot ganes de voler fer una bona tasca i d'intentar millorar el món educatiu; per això vull compartir amb vosaltres les seves paraules,

un cop més gràcies


Benvolgut,

Abans de res, vull agrair la vostra participació en el procés de debat sobre la futura Llei d’educació de Catalunya (LEC) i el temps que heu dedicat a fer-nos arribar els vostres suggeriments.

Aquesta Llei no és fruit de la pressa. Va començar a preparar-se amb el Pacte Nacional d’Educació i fa mesos que els responsables del Departament d’Educació parlem amb diferents representants del comunicat educativa i de la societat, en general, sobre aquesta Llei.

Us puc assegurar que l’elaboració de la Llei d’educació no es fa en funció dels terminis polítics. Ben al contrari, la proposta neix, precisament, de la convicció que l’educació ha de convertir-se en “qüestió” i que la Llei d’educació de Catalunya no ha de ser una llei del Departament, ni de govern, sinó una llei de país, consensuada, que estableixi els principis bàsics que han de fonamentar el nostre sistema educatiu.

Un dels eixos centrals de la Llei ha de ser l’autonomia de centre, és a dir, donar més autoritat als claustres, als docents i a qui ha de liderar tot aquest equip: els directors dels centres. Ara bé, l’autonomia –com comprendreu– ha d’anar acompanyada de supervisió, avaluació i suport per part del Departament.

Aquest eix central ha de tenir un complement sòlid en la reforma de la formació dels docents, tant la formació inicial com la permanent. Des que sóc conseller, he reiterat en diverses ocasions que calia modificar els estudis de magisteri i també el curs de preparació per poder exercir com a professor d’educació secundària. Com sabeu, el passat mes de desembre, el Consell de Ministres va aprovar aquestes dues modificacions, de manera que els estudis de magisteri seran de quatre anys (i no de tres com fins ara) i el professorat aspirant de secundària haurà de fer un postgrau de dos anys, en compte del Curs d’aptitud pedagògica que hi ha actualment i que –coincidireu amb mi– té mancances importants.

Les bases per a la Llei d’educació de Catalunya deixen clar també que la LEC establirà el dret, però també el deure de la formació permanent, i que aquesta formació permanent haurà de ser adequada a les necessitats del centre on el docent treballi. Igualment, les activitats de formació permanent que el docent faci tindran un efecte directe en la carrera docent, tant pel que fa a les retribucions com per a la possibilitat d’accedir a places de responsabilitat. El mateix succeirà amb els treballs de recerca en educació que personal docent desenvolupi.

He llegit amb interès el vostre article. Com comprovareu, moltes de les qüestions que plantegeu ja estan recollides en el document de bases per a la Llei d’educació de Catalunya. Deixeu-me comentar-vos una anècdota. Sovint, quan vaig a visitar escoles d’arreu de Catalunya, recordo el cartell que incloeu en el vostre article, en què es llegeix el lema “Escola nova, poble lliure”. M’ha agradat trobar-lo en el vostre bloc.

Dit tot això, coneixem la importància fonamental que la LEC té per al futur del nostre país i podeu estar segurs que treballem conscients d’aquesta responsabilitat.


Cordialment,

Ernest Maragall i Mira

Conseller d’Educaciódirecció: llei.educacio@gencat.cat

2 comentaris:

Estela ha dit...

em sembla molt bé el detall que ha tingut de contestar-te la carta.Ara, aquesta reforma no se si realment solucionarà la problemàtica d´ensenyament. Una abraçada.

Estela ha dit...

vinga a escriure ! anima´t que fa dies...